Vítejte na mém blogu

 Jmenuji se Michal Lembej a žiju v nejhezčí části města Hronov, ve Zbečníku. Tento blog jsem si založil z důvodu, že mé veřejné aktivity se kříží čím dál více. Jsem předsedou spolku Zbečník náš domov, jsem bohužel i členem osadního výboru Zbečník a zároveň jsem administrátorem webů www.zbecnik.com, www.zbecniknasdomov.webnode.cz. Tyto weby bych rád nadále zachoval nestranné, objektivní a apolitické.

Z tohoto důvodu jsem také založil tento blog, pro zveřejňování svých subjektivních názorů. Přiznávám, že mé názory můžou někoho štvát, ale jako vyučený strojař jsem puntičkář a když něco není alespoň na 99 procent, tak je to špatně. 

Hlavně jsem ale Zbečničákem, kterému záleží na tom, jak bude Zbečník vypadat, fungovat a jak se zde bude žít. 

 

Mé motto je: "Pro Zbečník vždy jen to nejlepší"  

 

Nemusíte se mnou vždy souhlasit, ale vše je o diskuzi a konstruktivní dohodě.

Berte to zde prosím s rezervou, protože to jsou jenom mé názory :-).

 

 

 

DŮVODY PROČ BYDLET NA VESNICI :

 
☻ NEJEN, ŽE VÍTE, JAK VYPADAJÍ VIDLE, ALE UMÍTE JE I POUŽÍVAT

NEMUSÍTE HLÍDAT MANŽELA NEBO MANŽELKU, DESÍTKY PÁRŮ OČÍ TO DĚLAJÍ ZA VÁS
 
☻ NEPOTŘEBUJETE FITKO, PROTOŽE Z UKLÍZENÍ DOMU A ŠLECHTĚNÍ POLNOSTÍ JSTE VYTRÉNOVANÍ AŽ AŽ
 
MÍSTO PENĚZ SE TU DÁ PŘEPOČÍTÁVAT NA FLAŠKY SLIVOVICE
 
☻ NEŘEŠÍTE, JAK OZNÁMIT DOMA, ŽE MÁTE NOVOU LÁSKU, PROTOŽE TO UŽ VŠICHNI DÁVNO VĚDÍ
 
JELIKOŽ KONSTANTNĚ ZDRAVÍTE LIDI NA ULICI, MÁTE POSÍLENÉ HLASIVKY
 
☻BUDETE OPÁLENÍ, PROTOŽE CHODIT PO VENKU DO PŮL TĚLA JE STANDARD
 
NENÍ TŘEBA PŘEMÝŠLET, VE KTERÉ HOSPODĚ JSOU VAŠI KÁMOŠI, PROTOŽE JSOU STOPROCENTNĚ V TÉ JEDNÉ JEDINÉ
 
☻SKUTEČNOST, ŽE NEJBLIŽŠÍ OBCHOD JE BUĎ ZAVŘENÝ NEBO DALEKO PODPORUJE KREATIVITU V KUCHYNI
 
VĚTŠINA VAŠICH NEJLEPŠÍCH A NEJDĚSIVĚJŠÍCH HISTOREK MÁ STEJNÝ ZAČÁTEK: "KDYŽ MI UJEL POSLEDNÍ AUTOBUS…."
 
☻ZA KAŽDÉ KILO NAVÍC VÁS POCHVÁLÍ, PROTOŽE NEJSTE ZDECHLINA A UNESETE TĚŽKEJ KÝBL
 
MEKÁČ JE DALEKO A TO PROSPÍVÁ VAŠEMU ZDRAVÍ
 
☻OBLEČENÍ NEDEGENERUJÍ MÓDNÍ VÝSTŘELKY A KABÁT DĚDĚNÝ Z GENERACE NA GENERACI JE TUDÍŽ STÁLE »IN«.
 
NEPOTŘEBUJETE BUDÍK, AŤ JE PRACOVNÍ DEN NEBO VÍKEND, O VAŠE PROBUZENÍ SE POSTARÁ KOHOUT, NEBO TRAVNÍ SEKAČKA,PŘÍPADNĚ CIRKULÁRKA
 
☻V KRÁLÍKÁRNĚ TU BYDLÍ SKUTEČNÍ KRÁLÍCI A NE LIDI
 
MÁTE POHODOVÝ ŽIVOT. JAK JINAK VYSVĚTLÍTE, ŽE SI K VÁM MĚŠŤÁCI JEZDÍ ODPOČINOUT?

 

 



***

 

Další zajímavost ve Zbečníku - part. 2

25.1.2015

Vážení spoluobčané,

hlavní práce na Velkém třesku nebo chcete li Akci Zbečník jsou za námi. Rok 2014 byl pro nás všechny plný hluku, špíny, chaosu, improvizace a nekonečného dohadování s úředním šimlem. Nakonec se odložený termín stavby tak nějak horkou jehlou stihl a tudíž musí být jistě všichni spokojení. Jako pomyslná třešnička na dortu se navíc těsně před Vánocemi z ničeho nic objevil "zajímavý" výtvor před domem č.p.132. Zřejmě je to poděkování úřadů místním občanům za spolupráci na podobě chodníků :-)

Z mého působení v OV Zbečník vím jen to, že v tomto místě bylo nebezpečí poškození střechy č.p. 132 nákladními auty. Jednalo se tudíž o nějakých sloupcích, které by upozorňovaly řidiče na toto nebezpečí. Výsledná podoba je ale více než nešťastná. Přiznám se, že jsem si zprvu myslel, že to budou podstavce pro vánoční stromečky. To načasování tomu odpovídalo. Při představě ozdobených a osvětlených stromečků se mi to zdálo jako dobrý nápad ;-) Bohužel, podstavce pro stromečky to ale zřejmě nebudou :-(      

Tento rok si užijí své hlavně ti, kteří bydlí ve vedlejší ulicích. Ale aby opět nenastaly projektové zmatky, jako tomu bylo loni, je tomu nutné předejít a být trochu aktivní. Dovolím si touto cestou zeptat Vás, kteří nejen bydlí, ale i žijí ve vedlejších zbečnických ulicích. Viděl někdo z Vás projekty, jak tyto ulice a uličky budou vypadat? Víte co budete nebo možná co mít nebudete před domem nebo parcelou? Zajímá se někdo z Vás alespoň o svoje nejbližší okolí?

Jestli se nezajímáte, tak možná jednoho krásného dne najdete před svým domem ještě úžasnější výtvor. Neznámý autor je totiž jistě kreativní.

Michal Lembej

 

   

Diskusní téma: Zajímavost ve Zbečníku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

 


***

 

Přáníčko

Prožili jsme složitý, náročný a hektický rok díky "Akci Zbečník" a všemu co se okolo ní následně týkalo. Proto bych chtěl všem lidem dobré vůle popřát krásné a pohodové prožití svátků a vše nejlepší, hlavně hodně štěstí a zdraví v novém roce 2015.

Ve Zbečníku dne 23.12.2014  Michal Lembej


 

 

***

 

Výsledek komunálních voleb 2014 :-(

Vážení spoluobčané, přátelé, kamarádi,

moc Vám všem děkuji za podporu a za Vaše hlasy při komunálních volbách do Zastupitelstva města Hronova. Jistě jste již zaznamenali výsledky komunálních voleb a kdo náhodou ne, tak máte možnost například zde: https://www.zbecnik.com/news/vysledky-komunalnich-voleb-2014. Bohužel žádné dobré zprávy. Tvrzení prvního českého prezidenta pana Václava Havla, že: "Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí" se opět nenaplnilo. Ale co naděláme, musíme přijmout porážku, zvednout hlavu, obrnit se trpělivostí a příště se snažit mnohem víc. Hlavně přesvědčit občany, že i politika jde dělat slušně a transparentně a o to by nám všem mělo jít především. Takže občané ostatních volebních okrsků, vezměte si příklad z toho, jak se volí ve Zbečníku a Velkém Dřevíči!  

S vírou v lepší zítřky

Michal Lembej

 

Dodatečně jsem zhotovil a vložil Výsledek komunálních voleb 2014 v Hronově dle počtu hlasů (soubor .xlsx, velikost 29,6kB)

 

 

Diskuze: Výsledky voleb

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

 

 

 


***

 

Komunální volby 2014

Vážení spoluobčané,

rád bych Vám vysvětlil, proč jsem rozhodl kandidovat v komunálních volbách do Zastupitelstva města Hronova. Sám osobně se považuji za normálního člověka, tak proč bych si měl přidělávat starosti s politikou?

Bohužel jsem se do politiky nechtěně namočil již před třemi lety, když jsem byl zvolen do Vámi dobře známého osadního výboru Zbečník. Tenkrát jsem do toho šel s naivní představou, že pět Zbečničáků se bude starat o to, abychom to měli ve Zbečníku co nejhezčí, aby se zde vše stávající opravilo a fungovalo nebo dokonce něco nového vybudovalo. Hlavně jsem si ale myslel, že budeme mít větší kontakt s lidmi, abychom znali jejich připomínky a přání, když už je zastupujeme, podobně jako naši zastupitelé. Bohužel hned na začátku činnosti OV Zbečník, jsem poznal, že tato instituce takto pracovat nebude a tak jsem se rozhodl založit občanské sdružení Zbečník náš domov. Věřím, že tato cesta byla a je správná. Přeci jen podílet se na něčem s lidmi, kteří mají zájem, je úplně něco jiného, než jen schůzovat a předkládat návrhy na MěÚ Hronov. I přesto všechno se pár věcí osadnímu výboru podařilo, některé částečně a něco se nepovedlo vůbec.   

Rád bych pokračoval v činnosti osadního výboru Zbečník, ale na úplně jiných základech a v (pro Zbečník) lepším složení, než je doposud. Není ale jisté, zda nové zastupitelstvo města Hronova na další období osadní výbor zřídí. I to byl jeden z důvodů, proč se nyní ucházím o Vaši přízeň v komunálních volbách. Stále je totiž nejen u nás na vylepšení spousta věcí, které bychom měli chtít společně zlepšit.

Michal Lembej

Diskuze: Komunální volby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

       

 


***

 

Zbečnické křížky

Vážení spoluobčané,

dalším z úkolů, kterým byl pověřen osadní výbor ve Zbečníku je určit místa, na která by se měly vrátit zrestaurované křížky. Tímto Vás laskavě žádám o pomoc při rozhodování o tom, na která místa by se měly křížky umístit.

Samozřejmě, že každého hned napadne, že je vrátíme na „původní místa“. Musím přiznat, že to není myšlenka špatná a má své opodstatnění v tom, že zde již křížky z nějakého důvodu byly. Z pátrání v historických materiálech jsem se ale nedozvěděl, co vedlo naše předky postavit křížky na místech, které všichni známe. Takže jestli někdo znáte historii Zbečníka a znáte důvod, proč trvat na stávajících místech, prosím sdělte mi ho.

Správný výběr míst stojí za hlubší zamyšlení, a proto se Vás ptám, jsou tato místa důstojná pro naše nejstarší památky? Současné restaurování těchto křížků vyjde téměř na půl milionu korun a věřím, že opravené křížky budou úžasné. O současných místech pro jejich umístění ale pochybuji. Nemusíte se mnou souhlasit...je to přece jenom můj názor, ale já si myslím, že nově opravené křížky by si zasloužily lepší a zdůrazňuji důstojnější prostředí.

Pokusím se Vám svůj názor vysvětlit.

Z dostupných pramenů lze zjistit, že již naši předkové měli velké problémy s volnými obecními pozemky. Proto také například máme ve Zbečníku zvonici, i když původní návrh byl na stavbu kampličky. Z důvodu neochoty odprodeje soukromého pozemku, ale tento záměr padl a zbečničtí radní byli v té době nuceni pozměnit svoje plány. A tak nakonec byla roku 1898 postavena zvonice.

 

Kříž před mlýnem

Tento křížek vznikl roku 1820 nákladem všech občanů obce Zbečník. Křížek před mlýnem, tedy přesněji v současnosti spíše před trafostanicí a obložený kontejnery na separovaný odpad, dle mého názoru není tím místem, jaké by si tato památka zasloužila. Navíc při současné instalaci nového veřejného osvětlení v tomto místě přibude ještě nový plastový rozvaděč. Trochu nešťastná kombinace pro nejstarší památku ve Zbečníku.

Kříž Nejsvětější trojice

Druhý křížek věnovaný Nejsvětější trojici jste mohli donedávna zahlédnout při odbočce na Chlomek. Tento křížek byl zhotoven roku 1821 zbečnickými občany. Na něj se v průběhu novodobých dějin „nalepila“ garáž a betonový sloup ČEZu. Při současné rekonstrukci silnice u tohoto místa vznikne místo pro přecházení chodců na silnici II/567 a na odbočce byla navíc nově instalována dopravní značka STOP.  A co bychom si nalhávali, zátiší tohoto místa také není kdoví jaké.

Dle vyjádření renovátorů, s nimiž jsem tento problém rozebíral, by měly být památky vráceny na svá místa nebo co nejblíže od míst „původních“. Jejich názor znám, ale nebudu Vám ho zde podsouvat. Souhlasím s tím, že bychom takové památky neměli jen tak stěhovat sem tam, jak se nám zamane. Ale...možná si pozorní z Vás všimli, proč slovo „původní“ dávám do uvozovek. Jak jsem již psal na začátku, problém s vhodnými místy byl ve Zbečníku odedávna. Proto možná málokdo z Vás ví, že křížek Nejsvětější trojice byl na odbočku ke Chlomku přestěhován roku 1911 ze svého původního místa. Je tedy zřejmé, že vhodné umístění křížků již hledali naši předci postupem doby, jak se Zbečník měnil a rozvíjel. Teď je na nás, jak se k těmto památkám zachováme my a jaké jim najdeme místa. 

Prosím, dejte mi vědět buď osobně, v diskuzi pod článkem, na mail info.zbecnik@seznam.cz nebo třeba prostřednictvím Facebooku, Vaše návrhy a důvody, proč by křížky měly být na Vámi určeném místě. Každý Váš názor bude brán v úvahu. Nějaká anonymní anketa v tomto případě zcela postrádá smysl.

Pojďme společně vytvořit hezká a hlavně důstojná místa pro naše křížky!

Michal Lembej      

 

Diskuze: Křížky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

 


***

 

 


***

 

Zelené pásy

Trochu nepřehledná je situace ohledně zelených pásů. Není totiž zelený pás jako zelený pás. Dá se souhlasit s panem místostarostou v srpnovém Unásku, že zelené pásy oddělující silnici od chodníku jsou jakými si bezpečnostními prvky pro chodce. Bohužel, většina článku se ale msjt zcela nepovedla a dokonce některé věty mě vedly k užití neslušných výrazů. Osobně si myslím, že takhle by zástupce radnice neměl psát o svých občanech, zvláště když nebyl nestranně obeznámen o situaci. Když se tedy vrátím k zeleným pásům, tak se ptám, proč jsou tedy tyto zelené pásy ve Zbečníku na třech místech jinde, než mají být? Jsou to místa před č.p. 190 a 237, č.p. 159, č.p. 143 kde zmíněný zelený pás tvoří „bezpečnostní prvek“ mezi chodníkem a zmíněnými nemovitostmi. Zřejmě zde panovaly obavy z vypadnutí tamních obyvatel z okna. Ale i tak to jsou maličkosti, které sice mohou někoho trápit, ale dají se překousnout.

Největším problémem projektu zbečnických chodníků je nesmyslné zrušení stávajících chodníků v úseku od č.p.132 (Mrázovi) po autobusovou zastávku Zbečník – Hostinec a v úseku od č.p. 46 (Brahovi) po bývalou hasičskou zbrojnici č.p.251 a jejich následné nahrazení „zelenými pásy“. Tyto „zelené pásy“ tedy nic nedělí, pouze nahrazují původní chodníky. A to je ten hlavní důvod, proč se místní občané vzpírají tomuto hloupému nápadu a správně připomínkují, co se dá. A dělají dobře. Nejen že, najednou nebudou mít bezpečný přístup ke svým nemovitostem a pozemkům, ale některým způsobí tato změna i jiné problémy. Po původním asfaltovém chodníku totiž dešťová voda odtékala do kanalizace. Nyní by se voda měla vsakovat do země, kde může a určitě bude, ohrožovat statiku zdejších nemovitostí a opěrných zdí. Rád bych zdůraznil, že domy v této části Zbečníka jsou staleté a nejsou zde výjimkou i domy stavěné před sto padesáti lety! Jistě si dokážete představit, jaké základy a izolace tyto domy mají…jestli vůbec nějaké mají.

Je sice hezké, že se vybuduje nový chodník v Pustinách, osobně nemám nic proti, ale kolika lidem bude sloužit? Na druhou stranu, uprostřed obce s nejhustější zástavbou, se chodníky mají rušit? To nemá se zdravým rozumem nic společného. Ano, je pravdou, že chodníky neodpovídají nynějším normám, ale při současném zužování silnice II/567 budou nově zase o něco širší než předchozích 35 let, kdy nám všem dobře sloužily. Užších a tím pádem i nebezpečnějších chodníků je ve Zbečníku a v Hronově spousta. Tak například v horním Zbečníku chodník od č.p. 134 (Jirmannovi) po odbočku do Maternice a nebo třeba hronovský chodník v Jiráskově ulici od parku po náměstí také nesplňují normu.

Již v lednu 2014 jsem vyjádřil zásadní nesouhlas s rušením těchto chodníků na schůzce OV Zbečník s vedením města Hronova. Předložil jsem spoustu argumentů, bohužel jsem s nimi neuspěl a nenašel jsem podporu ani u ostatních členů OV Zbečník, což mě mrzí ze všeho nejvíce. Postupem času se s připomínkami přidávali další a další spoluobčané, bohužel se stejným výsledkem.

Je smutné, že situace musela dojít až do té fáze, že jsou zveřejňována sdělení toho nebo onoho v Unásku. Tím se hronovský zpravodaj stal tak trochu bulvárním plátkem. A nutno podotknout, že zbytečně. Stačila jen dobrá vůle uspořádat schůzku i s projektantem a v klidu vyslechnout všechny argumenty místních občanů a hlavně použít zdravý rozum, aby zde místní obyvatelé mohli nejenom bydlet, ale také žít.

 

S vírou v lepší zítřky

Michal Lembej

Diskuze: Zelené pásy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

 


***

 

Povrch zbečnických chodníků

Přiznám se, že někomu může volba asfaltu vadit. Mně to zprvu také vadilo, a byl jsem jediným čelem OV Zbečník, který hlasoval pro zámkovou dlažbu. Přišlo mi to totiž normální, jelikož jsem to bral jako standard, že v této době se již ani jiné chodníky nedělají. Je to věcí názoru, co komu vyhovuje více. Dokud se do nových chodníků nekopne a nebude se muset nic opravovat, tak i s tím asfaltem se dá slušně žít. Možná kdyby OV Zbečník udělal průzkum po Zbečníku, pak bychom zjistili, co si lidé přejí. OV Zbečník pak mohl rozhodnout za Zbečník a ne pouze za sebe. Bohužel ani v tomto případě se žádné setkání s lidmi nebo průzkum názorů nekonal. Proto si lidé myslí, že OV Zbečník tu není pro lidi, ale pro město Hronov. S čímž bohužel musím souhlasit.

Na letošní dovolené jsem procestoval jižní Moravu a poznamenán nekonečnými a v podstatě neúspěšnými jednáními ohledně výsledné podoby naší obce, jsem sledoval, jak to mají zařízené jinde. Sledoval jsem povrchy chodníků, zelené pásy a třeba také náměstí. O náměstích a zelených pásech, ale budu psát někdy jindy. Na rovinu Vám musím sdělit, že se mi zelené pásy líbily. Jejich šířka však nebyla ani půl metru a byly tam vysázené květiny a malé okrasné keříky. Vypadalo to vážně moc hezky. Všechny nové chodníky, co jsem měl možnost vidět, ale byly ze zámkové dlažby. Nové asfaltové chodníky jsem tedy viděl pouze u nás ve Zbečníku.

Na druhou stranu všichni citovaní v zářijovém Unásku tímto „pokusem“ objevili nesporné výhody asfaltu a tak doufám, že se již v Hronově nebudou dělat chodníky ze žulových kostek nebo nedej bože ze zámkové dlažby. Od teď už vše jen asfaltové!

Michal Lembej

Diskuze: Povrch chodníků

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

 

***